Contoh Peluang Usaha Sampingan Modal Kecil Bagi Remaja

Contoh peluang usaha sampingan bagi remaja yang akan kami kongsikan kali ini merupakan ulasan peluang usaha yang mana boleh di jadikan inspirasi perniagaan bagi anda khususnya yang masih remaja untuk masuk ke dunia perniagaan namun tidak meninggalkan kegiatan belajar-mengajar.

Usaha sampingan bagi remaja cukup berbeza-beza, baik untuk yang masih sekolah, tidak sekolah ataupun yang telah lulus dari sekolah namun bingung apa yang selanjutnya di lakukan. Usaha sampingan dengan modal kecil ataupun tampa modal sangat sesuai untuk remaja, kerana kita mengetahui sendiri bahawa remaja terutama yang masih sekolah tidak mempunyai banyak modal untuk membuka perniagaan.

Sebagai seorang remaja, mempunyai perniagaan sendiri merupakan hal yang cukup membagakan, kerana jarang sekali ada remaja yang mempunyai perniagaan atau usaha sendiri. Apabila kita mempunyai perniagaan sendiri tentunya kita sudah tidak lagi meminta wang kepada orang tua, boleh membiayai sekolah sendiri, menabung untuk perbelanjaan sekolah selajutnya dan bahkan memberi wang kepada orang tua.

Contoh Peluang Usaha Sampingan Modal Kecil Bagi Remaja
Contoh Peluang Usaha Remaja
Lalu usaha apa sih yang kiranya dapat di lakukan secara sampingan dengan modal permulaan yang kecil dan tidak mengganggu pelajaran, simak saja beberapa contoh usaha sampingan berikut ini.

Contoh Peluang Usaha Sampingan Bagi Remaja

1. Jualan Pulsa Elektrik
Tak perlu mempunyai modal banyak untuk memulakan perniagaan jualan pulsa, tak perlu mempunyai kaunter untuk mendirikan usaha jualan pulsa. Cukup dengan modal permulaan kira-kira 100 ribu dan mempunyai telefon bimbit itu sudah cukup untuk memulakan perniagaan jualan pulsa elektrik. Bagi anda yang masih sekolah prospek usaha ini sangat menjanjikan, anda tahu sendiri bahawa saat ini hampir semua rakan anda mempunyai telefon bimbit yang mana memerlukan tol.

2. Servis Komputer
Bagi anda yang mempunyai kepakaran dalam bidang komputer tidak ada salahnya jika membuka usaha servis komputer di rumah anda, anda boleh memulakan usaha ini ketika pulang dari sekolah, jika anda sudah lulus atau pengangguran tentunya anda boleh membuka usaha ini seharian. Selain komputer anda juga boleh menservis alat elektronik lain seperti pencetak, komputer riba, telefon pintar, telefon bimbit, radio dan juga televisyen.

3. Perniagaan Online
Di era yang serba maju saat ini, perniagaan online merupakan jenis usaha yang sangat menjanjikan. Bayangkan saja, pengguna internet di Indonesia saja sudah melebihi angka 83.7 juta orang tahun 2014 dan akan terus bertambah pada tahun-tahun berikutnya, tentunya ini boleh menjadi ladang wang bagi anda. Adda bingung memulakannya, baca saja Contoh Perniagaan Online Tanpa Modal Yang Menguntungkan.

4. Penulis Lepas (Freelance Writer)
Binsis yang satu ini masih ada sangkut paut dengan perniagaan online. Jika anda seorang yang hobi menulis dan mempunyai berjuta-juta idea di kepala anda tidak ada salahnya jika anda menjual tulisan anda kepada orang lain. Jenis tulisan yang anda jual adalah artikel yang mana anda boleh menerima tempahan dari orang lain.

5. Jurugambar
Bagi anda yang hobi dengan dunia fotografi tidak ada salahnya jika menerima perkhidmatan fotografi yang mana boleh di lakukan selepas pulang dari sekolah, terlebih apabila anda mempunyai kemampuan dalam bidang fotografi serta di tunjang dengan alat yang lengkap maka perniagaan foto-foto ini sangat sesuai jika anda jalankan .

7. Pengisi Acara
Seorang remaja mempunyai sikap yang komplit, bahkan ada remaja yang boleh melakukan semua perkara seperti mengisi acara sebagai pembawa acara. Jika memang anda berbakat dalam hal berbicara dan menyampaikan suatu hal dengan baik, tidak ada salahnya jika anda menawarkan perkhidmatan pengisian acara.

8. Pereka Logo / Brand
Remaja mempunyai kemampuan imaginasi yang cukup tinggi, seperti medesain suatau gambar atau logo misalnya. Jika anda ahli dalam bidang reka bentuk grafik tidak ada salahnya jika anda menjadi seorang pereka sebuah logo. Selain mereka bentuk logo anda juga boleh mereka bentuk banner, surat, undangan dan lain sebagainya.

9. Guru Les Privat
Anda mempunyai kemampuan lebih dalam bidang pelajaran? mempunyai cita-cita menjadi seorang guru ?. Nah, selama menunggu masa itu datang sekarang anda boleh mewudukan lebih awal dengan cara menjadi guru les privat. Usaha sampingan remaja yang satu ini jangan sampai mengganggu sekolah formal anda, anda boleh memulakannya selepas pulang dari sekolah.

10. Berjualan Kue Kering
Usaha yang satu ini sangat pas untuk mengisi masa lapang anda, berjualan kue kering selain mudah hasilnya juga cukup lumayan untuk menambah wang jajan. Anda boleh berjualan kue kering pada sore hingga malam hari, ingat jangan terlalu malam kerana esoknya anda akan pergi ke sekolah.

Bagaimana anda berminat dengan salah satu usaha di atas? usaha apapun asalkan halal serta tidak mengganggu aktiviti belajar mengajar sangat baik untuk di cuba. Semoga anda berjaya ya .. Cukup sekian yang dapat kami bahagikan pada kesempatan kali ini, semoga saja apa yang saya bahagikan bermanfaat untuk kita semua. Terimakasih telah berkunjung dan membaca ulasan Usaha Sampingan Modal Kecil Bagi Remaja.

Contoh Peluang Usaha Sampingan Modal Kecil Bagi Remaja Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Unknown