Cara Ampuh untuk Mencari Investor Perniagaan yang Menyediakan Modal

Tidak sedikit orang yang ingin mandiri dengan memulakan usaha sendiri. Sayangnya banyak orang yang kemudian tersangkut masalah modal usaha di awal. Meski sudah mengusahakan dengan seluruh dana peribadi, malangnya masih tidak mencukupi untuk mewujudkan. Mau meminjam dari Bank, namun syarat yang berbelit dan adanya sistem bunga dengan prospek masa depan usaha yang belum menentu dari awal boleh menjadi masalah.

Dalam hal ini sangat disayangkan apabila kemudian niat mulia dan idea cemerlang anda terbantut masalah dana saja. Padahal dalam hal ini boleh jadi usaha anda merupakan penemuan baru dalam dunia perniagaan dan boleh membawa keuntungan lebih besar dan membantu menggerakan usaha mandiri di Indonesia.

Oleh kerana itu salah satu kejayaan mengatasi masalah anda ialah dengan mencari bantuan dana dari pelabur untuk memulakan usaha dengan sistem pembahagian modal di akhir. Mencari pelabur untuk modal usaha bererti memulakan kerjasama supaya diusahakan untuk mencapai keuntungan bagi kedua-dua belah pihak.

Cara Ampuh untuk Mencari Investor Perniagaan yang Menyediakan Modal
Mencari Investor Perniagaan
Mencari Pelabur Potensi
Perkara pertama yang patut anda perhatikan untuk mencari pelabur untuk modal usaha ialah mencari yang paling berpotensi.

Mungkin anda mendapati terdapat beberapa orang yang bersedia untuk menjadi pelabur untuk calon usaha anda, tetapi hanya sedikit yang mahu membuat spekulasi dengan muka wang sesuai yang anda perlukan. Dalam hal ini calon pelabur mungkin masih sukar percaya untuk melabur wang mereka dalam usaha anda. Dengan demikian anda perlu meyakinkan mereka dengan membuat proposal kerjasama perniagaan yang prospektif.

Memang semua akan jauh lebih mudah apabila pelabur tersebut merupakan orang yang dekat atau sekurang-kurangnya kenal dengan anda. Bila pun tidak, peluang anda saat ini tetap besar dengan adanya wisausahawan ukm yang saat ini menawarkan kerjasama pelaburan di beberapa forum komuniti internet, baik dari dalam maupun luar negeri. Dengan demikian anda hanya perlu memuat naik proposal kerjasama perniagaan anda secara online untuk mendapatkan tanggapan dari calon pelabur.

Meyakinkan Pelabur
Selepas mendaoatkan persutujuan dari pelabur saatnya meyakinkan mereka untuk benar-benar melakukan penetapan pelaburan ke perniagaan kita. Pastikan anda menentukan jam dan tempat bertemu yang sesuai dan kelihatan profesional.

Di samping itu anda perlu pula menyiapkan persembahan yang menarik dan menjual. Perhatikan untuk tidak terlalu fokus menjelaskan usaha anda, tetapi juga tekankan pada keuntungan yang boleh calon pelabur anda peroleh.

Gunakan cara persembahan yang santai namun profesional, selanjutnya tetap jaga komunikasi dengan calon pelabur selepas persembahan. Hubungi secara konsisten namun jangan terlalu sengit pula supaya calon pelabur tahu anda bersemangat namun tidak terlalu ketakutan.

Demikian merupakan beberapa tips kecil untuk mencari pelabur untuk modal usaha anda. Semoga cukup membantu memotivasi anda untuk tidak putus semangat memulakan usaha mandiri sendiri. Hal yang perlu diingat ialah pastikan anda benar-benar mempunyai idea perniagaan yang matang agar lebih mudah mencari

Cara Ampuh untuk Mencari Investor Perniagaan yang Menyediakan Modal Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Unknown