Langkah Awal Sebelum Membuka Usaha Sendiri dan Menjadi Wirausaha Sukses

Langkah Awal Sebelum Membuka Usaha Sendiri kali ini merupakan ulasan yang akan kami bahagikan kepada pembaca setia dari blog ini yang mana bertujuan memberikan maklumat khususnya bagi pemula yang ingin mendirikan suatu usaha sendiri dan ingin menjadi usahawan yang berjaya. Saat ini kita mengetahui bahawa jawatan kerja tak setanding dengan pencari pekerjaan yang mana dapat dilihat pada banyaknya pengangguran di mana-mana.

Maka dari itu dari pada kita kesulitan mencari pekerjaan, di tolak sana sini, bahkan ada yang sudah bekerja sebagai pekerja namun pendapatan selama 1 bulan masih belum cukup untuk memenuhi semua keperluan. Kita menyedari bahawa saat ini keperluan kita semakin banyak, sebagai seorang ksatria kita di tuntut mencari jalan keluar dari semua permasalahan ekonomi, salah satunya dengan berwirausaha sendiri.

Langkah Awal Sebelum Membuka Usaha Sendiri
Langkah Awal Sebelum Membuka Usaha Sendiri
Dengan berwirausaha sendiri anda boleh mempunyai banyak peluang untuk terus maju dan berkembang, selain itu jika anda mempunyai idea kretif maka berwirausaha sendiri merupakan jalan terbaik bagi anda. Banyak sekali keuntungan yang boleh anda perolehi jika menjadi seorang usahawan, untuk lebih jelasnya dapat anda baca pada Apa Saja Keuntungan Menjadi Wirausaha ?. Lalu apa saja yang kita perlukan dalam memulakan suatu usaha?

Yang anda perlukan sebelum melangkah sebagai usahawan adalah memahami diri anda sendiri, di mana anda perlu memahami apakah diri anda seorang pemula dalam berwirausaha, atau anda seorang yang telah lama mengenal dunia usaha namun hingga saat ini belum berjaya. Jika anda berniat menekuni dunia usaha dengan menjadi wirasaha alangkah baiknya jika anda membaca langkah awal sebelum membuka usaha sendiri berikut ini.

Langkah Awal Membuka Usaha Sendiri dan Menjadi Keusahawanan

1. Idea Usaha (Business Ideas)
Idea perniagaan merupakan hal terpenting sebelum memulakan suatu usaha, rasanya sangat mustahil kita memulakan usaha tanpa ada idea usaha sebelumnya. Mengapa idea usaha menjadi begitu penting, ini di karenakan usaha jika di awali dengan idea yang baik serta memandang jauh ke depan akan menghasilkan usaha dengan kualiti yang prima. Lalu yang menjadi pertanyaan terbesar, bagaimana kita menentukan idea perniagaan? Untuk menentukan idea usaha anda dapat mencari idea itu daripada rutin anda sehari-hari, bermula dari hobi, kegemaran, keahlian, kesukaan dan perkara lain yang menurut anda dapat anda kuasai. Jika anda memulakan suatu usaha dari hal yang anda kuasai maka usaha tersebut akan berjalan lancar walaupun saat terjadi masalah sekalipun, tentunya ini menjadi perkara pokok yang perlu anda fahami,

2. Rencana Usaha (Business Plan)
Setelah anda berjaya mencari idea sempurna untuk usaha yang akan anda jalani langkah selanjutnya adalah rencana usaha yang matang. Rancangan usaha menjadi hal yang sangat penting untuk anda fikirkan matang-matang sebelum memulakan suatu usaha, salah satu masalah yang akan timbul jika anda mengabaikan Business Plan adalah kekacauan di tengah usaha yang berakibat pada kemunduran bahkan kegagalan usaha anda. Mengapa saya katakan sangat penting disini, ini kerana rancangan usaha mempunyai banyak sekali keuntungan untuk perniagaan anda. Keuntungan yang pertama adalah anda dapat mengetahui kemana arah dan tujuan dari usaha anda, walaupun usaha anda bersifat mikro (kecil) namun dengan arah serta tujuan yang pasti, usaha anda akan cepat maju dan berkembang. Keuntungan yang kedua, dengan pelan perniagaan yang matang anda boleh menentukan berapa modal permulaan serta pendapatan yang kelak anda dapatkan dari usaha anda, dengan perancangan yang baik tentunya anda dapat meminimakan kos pengeluaran tetapi dengan penghasilan yang maksima.

3. Ukur (Observations Environment)
Langkah selanjutnya yang perlu anda lakukan adalah kajian atau pemerhatian lingkungan sekitar. Lalu apa kegunaan dari kajian ini? apakah wajib untuk di lakukan?
Jika kita melihat dari segi keuntungan yang di dapat tentunya kaji selidik sangat wajib untuk di lakukan. Kajian atau pemerhatian di lakukan untuk mengetahui keadaan pelanggan, lingkungan sekitar, lokasi perniagaan, pesaing, sasaran jualan, pemasaran dan masih banyak lagi yang berkaitan dengan alam sekitar sekitar. Dengan kajian anda juga boleh mengetahui banyak hal serta peluang berkembang tidaknya usaha anda. Jika anda mendirikan usaha dengan persekitaran yang menyokong serta minimum pesaing maka dapat di pastikan jika usaha anda siap meroket dan bersedia menjadi seorang ahli perniagaan yang berjaya.

4. Persiapan Usaha Dengan Baik (Preparation of Business)
Semua itu butuh persiapan, sebelum belajar persiapan yang perlu kita lakukan adalah berdoa, sebelum berkahwin persiapan yang kita lakukan adalah meminta restu dari orang tua, nah begitu pun sebelum membuka usaha, anda harus mempunyai persiapan yang benar-benar matang. Persiapan seperti izin mulai dari SITU, SIUP dan izin-izin lain yang masih berkaitan harus di persiapkan dengan baik, selain itu jika anda membuka usaha yang mana cukup besar maka anda memerlukan banyak pekerja, persiapkan pekerja anda, anda juga tidak boleh lupa mempersiapkan modal, pentadbiran perniagaan, alat-alat, mesin, kemudahan dan juga logo atau nama dari syarikat anda.

5. Bermula Usaha (Action)
Selepas anda selesai dengan ke-empat langkah memulakan usaha di atas, kini sudah tiba masanya anda action. Action atau memulakan usaha merupakan langkah terakhir untuk anda yang mana selepas anda memulakan action bermakna anda telah bersedia memasuki gerbang persaingan usaha dengan orang atau syarikat lain yang mana ini menentukan berkembang tidaknya usaha anda.

Sebagai seorang pemula khsususnya dalam bidang berwirausaha memulakan suatu usaha memang terasa sangat berat, ada saja perkara yang menggangu fikiran sehingga menjadi halangan untuk segera memulakan usaha. Namun jika anda seperti itu terus kapan majunya, bangkitlah dan buang semua fikiran negatif dari fikiran anda, berjuanglah dalam mendirikan usaha dan jangan pernah menyerah sehingga anda berjaya.

langkah awal sebelum memulakan usaha di atas patut anda perhatikan dan alangkah lebih baiknya jika anda lakukan. Cukup sekian kiranya yang dapat kami bahagikan pada kesempatan kali ini, ingatlah apa-apa usaha yang anda jalankan harus halal dan bermanfaat untuk orang ramai, tidak serta merta kita mencari keuntungan namun tidak bermanfaat untuk orang lain. Sekian info kali ini, semoga saja bermanfaat dan terimakasih telah membaca langkah awal sebelum menjadi usahawan.

Langkah Awal Sebelum Membuka Usaha Sendiri dan Menjadi Wirausaha Sukses Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Unknown