Peluang Usaha Budidaya Jahe Merah Yang Menggiurkan

Peluang Usaha Budidaya Jahe Merah - Halia merupakan salah satu tumbuhan yang tumbuh subur di Indonesia. Halia merupakan tanaman rempah-rempah yang mempunyai banyak sekali manfaat untuk kesihatan. Selain itu halia juga boleh di manfaatkan sebagai pelengkap bumbu masakan sehingga tak heran apabila halia sangat di perlukan banyak orang.

Ada sekurang-kurangnya 3 jenis halia yang ada di Indonesia. Seperti halia gajah / badak, halia putih / kuning dan yang terakhir adalah jahe merah. Dan pada kesempatan kali ini, seribupeluang akan membahagikan rujukan usaha penanaman halia merah. Halia merah berbanding dengan halia lain mempunyai peminat yang banyak. Itulah mengapa banyak orang yang menggeluti usaha halia merah di bandingkan usaha halia lain.

Peluang Usaha Budidaya Jahe Merah
Peluang Usaha Budidaya Jahe Merah
Salah satu kelebihan halia merah adalah kandungan minyak asirinya yang jauh lebih banyak. Selain itu manfaat halia merah sangat banyak seperti untuk menghangatkan badan, meringankan masuk angin walaupun beberapa kajian menyebutkan jika halia merah boleh menangkis radikan bebas.

Mengapa perlu menanam halia merah?

Alasan yang mungkin mendasari kenapa kita perlu menanam halia merah adalah:

- Permintaan pasaran terhadap halia merah yang tinggi baik tempatan mahupun antarabangsa

- Halia merah boleh di tanam di semua tempat termasuk di tanah yang sempit yakni bergantung polybag atau sak

- Cukup mudah rawatannya

- Modal permulaan yang relatif sedikit (bergantung skala penanaman)

Peluang Usaha Budidaya Jahe Merah dan Analisa Modal

1. Modal Awal

Untuk memulakan usaha halia merah dengan skala kecil di perlukan modal kira-kira 1 juta rupiah, dengan andaian:

- Polibeg 4 x @ Rp.25.000, - (@ isi 29) = Rp. 100.000, -

- Bibit Halia: 100 x Rp. 3.500, - = Rp. 350.000, -

- Pupuk, ubat dan alat = Rp. 400.000, -

- Lain-lain = Rp. 150.00, -

Sehingga jumlah kos yang di perlukan sekitar Rp. 1,000,000, -. Namun itu hanya sekadar analisa, boleh lebih boleh kurang bergantung skala penanaman dan harga keperluan usaha penanaman halia ini. Selain menggunakan beg poli anda juga boleh menggunakan sak karung ukuran kecil-sedang.

2. Penanaman

Selepas semua keperluan di atas lengkap maka langkah selanjutnya adalah penanaman. Tahap pertama yang perlu di lakukan ialah penyemaian benih yang memerlukan masa kira-kira 5-6 hari sampai keluar tunas. Selanjutnya tunas halia di pindahkan ke media seperti polybag.

Yang perlu di perhatikan, polybag diisi dengan campuran tanah dan bokashi dengan perbandingan 3: 1. Dimana tanah lebih banyak dari bokashi. Setiap polybag, isi dengan dua pucuk halia merah. Di minggu pertama, usahakan menyirami tunas setiap hari di pagi dan sore hari. Hal tersebut di lakukan agar bibit halia tidak mudah layu.

Jika memasuki umur 2 bulanan, lihat apakah sudah muncul rizom. Apabila rimpang sudah muncul di permukaan, timbun dengan campuran tanah dan bogashi. Lakukan hal ini terus menerus sampai halia merah siap menuai sekitar 8-10 bulanan. Untuk hasil yang maksimum, anda boleh menambah baja organik cecair yang di jual di kedai ubat organik.

3. Anggaran Pendapatan

Daripada 100 anak benih halia yang di budidayakan, anda boleh mengaut keuntungan sehingga puluhan juta. Saat ini dari 1 polybag / sak karung boleh menghasilkan halia hingga 20 kg bahkan lebih. Itu artinya jika anda menanam halia sebanyak 20 sak karung, anda boleh mendapat 400 kg setiap tuaian. Jika harga per kilonya Rp. 25.000, - maka anda boleh mendapat keuntungan sebesar Rp. 10,000,000, -.

Perkiraan di atas hanya sekadar andaian saja, semua bergantung berapa banyak halia yang di hasilkan dan berapa harga pasaran halia. Demikianlah yang dapat kami kongsikan, semoga rujukan usaha penanaman halia bermanfaat bagi anda. Terimakasih sudah membaca usaha penanaman halia merah yang menjanjikan.

Peluang Usaha Budidaya Jahe Merah Yang Menggiurkan Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Unknown