Tips praktikal dan Ampuh agar anda Sukses Bermula Perniagaan Online via Facebook

Memulakan Perniagaan Online via Facebook termasuk sebuah langkah yang cukup jeli, sebab facebook sudah menjadi sebuah media sosial yang paling popular dewasa ini. Hampir semua alat dewasa ini, lebih-lebih lagi untuk handphone keluaran terbaru, menawarkan cara / kemudahan akses facebook secara percuma.

Tentu saja masih ada beberapa media sosial yang lain yang juga dapat di akses secara percuma pula.

Memang Facebook sudah sangat akrab di telinga anda. Boleh dibilang sangat jarang sekali ada anak muda / remaja yang tak pernah bersosial media via facebook.

Perniagaan Online via Facebook
Perniagaan Online via Facebook
Ternyata facebook tak hanya melulu menjadi kesenangan para remaja untuk menikmatinya. Tak jarang para otang tua / para orang dewasa juga gemar berkutak katik saling mengirim kabar dan status via facebook mereka. Secara statistik boleh dikatakan bahawa rentang usia pengguna facebook di indonesia adalah para remaja / orang dewasa dari umur 13 tahun - 40 tahun.

Sebagai sebuah sarana untuk saling bertukar maklumat, tak jarang para pengguna facebook menggunakan sarana sosial media mereka iaitu facebook. untuk saling menawarkan barang dagangan antar para pengguna. Cara perdagangan dan tawaran seperti ini, biasanya disebut sebagai sebuah perniagaan online.

Apa Manfaat Kedai Online dan Perniagaan Online - Perniagaan online dewasa ini sudah menjadi sebuah pilihan sebagai sebuah jalan meningkatkan pendapatan anda. Ini kerana nilai kemudahan yang disandang oleh sebuah perniagaan online. Nilai anda sebuah kedai online adalah:

1. Sebuah kedai online tidak memerlukan tempat yang khas. Cukup dengan mempunyai sebuah alat (laptop, tablet atau telefon pintar) yang dihubungkan dengan internet, maka kedai online anda sudah langsung boleh beroperasi.
2. Anda tidak perlu mempunyai barang pengeluaran sendiri. Cukup dengan cara trading, maka anda sudah mempunyai stok barang yang siap anda jual.
3. Anda boleh menjual barang dengan cara menjadi reseller sebuah produk yang banyak ditawarkan di internet. Atau boleh dengan cara anda menjual suatu produk di internet dengan sistem dropshiping.

Sebenarnya untuk memulakan perniagaan melalui facebook tidak memerlukan sebuah cara khusus. Cukup dengan memperbanyak teman di akaun facebook anda, maka potensi sebuah pasaran untuk memasarkan barangan yang anda miliki dan ingin anda jual, sudah tersedia secara luas dan percuma ..

Tips praktikal Mulakan Perniagaan Online via Facebook - Beberapa tips praktikal berikut mungkin dapat menolong anda untuk memulakan perniagaan Online anda dengan cara memanfaatkan media sosial yang sudah ada. Media sosial milik anda yang selama ini hanya anda gunakan untuk tujuan yang kurang bermanfaat.

Berikut tips praktikal untuk memulakan perniagaan online via facebook:

1. item keadaan pasaran - Artinya lakukan langkah awal untuk mengetahui apakah ada yang berminat dengan barangan yang anda tawarkan. Cara ini anda lakukan dengan cara memasang foto barang tersebut di facebook anda. Lalu tambahkan beberapa kalimat tawaran yang menarik. Jika pasaran bertindak balas dengan baik maka anda boleh memasukkan barang anda ini sebagai barang utama perniagaan online anda. Sebaliknya jika tak ada yang bertindak balas, cari saja barang yang lain.

2. item Harga Jual Layak - Dengan cara menawarkan kepada para pengguna facebook yang telah menjadi rakan anda, maka sudah dapat dijangka apakah harga yang anda tawarkan sudah pantas / layak atau belum. Apakah masih perlu anda discount? Semua dapat dilihat dengan jelas jika anda memulakan perniagaan online via facebook lebih dulu.

Pendek kata, tak ada salahnya jika anda memilih untuk memulakan perniagaan online via facebook, untuk menjajagi apakah barang dagangan anda cukup diminati atau tidak.

Tips praktikal dan Ampuh agar anda Sukses Bermula Perniagaan Online via Facebook Rating: 4.5 Diposkan Oleh: iik usahawan