Usaha Sampingan Untuk Pekerja Kilang, Swasta dan Pejabat

Usaha Sampingan Untuk Pekerja sangat di anjurkan untuk di jalani, terlebih jika gaji bulanan menjadi pekerja cukup minim bahkan kurang untuk memenuhi keperluan sehari-hari, lebih-lebih lagi bagi yang telah berkelurga dan mempunyai anak, maka semakin banyak keperluan yang perlu di penuhi.

Untuk itu sebagai pekerja kita harus cuba mencari hasil tambahan yakni dengan membuka suatu usaha sampingan. Yang namanya usaha sampingan tentu saja di lakukan ketika tidak sedang bekerja atau dalam keadaan cuti. Berikut ini beberapa usaha sampingan untuk pekerja yang boleh anda cuba sekarang juga.

Usaha Sampingan Untuk Pekerja
Usaha Sampingan Untuk Pekerja

Usaha Sampingan Untuk Pekerja

  • Usaha Sampingan Nasi Kucing
Nasi kucing atau yang lebih akrab di panggil dengan nasi bungkus ini patut menjadi salah satu usaha sampingan yang menjanjikan. Membuat nasi kucing juga tidak terlalu sukar, yang terpenting lauknya enak dan komplit. Nasi kucing sendiri boleh anda jalankan selepas pulang bekerja pada malam hari, atau anda boleh menitipkannya pada warung-warung angkringan di sekitar rumah anda.
  • Usaha Warung Gorengan dan Kopi
Jika kita bekerja pada siang hari antara pukul 7 pagi hingga 2 siang, tidak ada salahnya jika anda cuba usaha sampingan membuka warung gorengan di rumah anda, usaha ini tidak memerlukan tempat yang luas, hanya sebatas kedai kecil. Selain itu lengkapkan juga dengan kopi sehingga pelanggan betah di warung anda. Anda boleh menjalankan perniagaan ini pada pukup 5 petang hingga 10 malam, kerana paginya anda harus bekerja.
  • Usaha Air Isi Ulang
Saat ini usaha air isi ulang masih cukup menjanjikan dan mempunyai prospek yang bagus, ini di karenakan air isi ulang jauh lebih murah dan kualiti air yang jernih. Jika anda ingin membuka usaha air isi ulang, maka anda perlu mempromosikan perniagaan anda melalui risalah yang boleh di sebar di sekitar tempat tinggal anda. Usaha ini juga dapat di jalankan oleh ahli keluarga lain ketika anda sedang bekerja, kerana isi semula air sendiri berjalan secara automatik.
  • Usaha Kursus Komputer
Bagi anda yang bekerja di bahagian pejabat sudah tentu menguasai program pengurusan kata seperti microsoft office. Nah dengan kepakaran tersebut tidak ada salahnya jika anda membuka usaha kursus di rumah anda, usaha ini dapat anda lakukan selepas pulang kerja yakni antara jam 3 hingga jam 5 petang.

itulah beberapa contoh usaha sampingan yang boleh anda lakukan sebagai pekerja, selain itu anda juga boleh mencari usaha lain yang menurut anda menguntungkan. Sekian pembahasan Usaha Sampingan Untuk Pekerja Kilang yang dapat kami sampaikan, semoga bermanfaat dan terimakasih

Baca Juga : Usaha Sampingan Mudah Dengan Modal Kecil Menguntungkan

Usaha Sampingan Untuk Pekerja Kilang, Swasta dan Pejabat Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Unknown