Peluang Usaha Bisnis Penggembalaan yang menjanjikan

Peluang Usaha Peternakan Yang Menjanjikan kali ini merupakan rujukan peluang usaha yang patut di cuba mengingat peluang perniagaan ladang mempunyai prospek yang cukup bagus dan boleh di jadikan sebagai usaha menjanjikan. Kita sudah mengetahui sendiri bahawa haiwan ternakan boleh di ambil daging, kulit walaupun susunya.

Maka dari itu anda tak perlu ragu untuk memulakan usaha ternak kerana memang usaha ternak cukup menjanjikan. Hingga saat ini usaha ladang memang bukan menjadi salah satu usaha majoriti di negara ini, padahal apabila di kembangkan dengan baik maka usaha jenis ini akan lebih menguntungkan dari pada sektor pertanian.

Peluang Usaha Peternakan
Peluang Usaha Peternakan
Keperluan akan daging terus meningkat kebelakangan ini, terutama daging lembu, Maka dari itu tidak hairan apabila negara kita sering sekali mengimport daging lembu dari negara jiran seperti Australia.

Nah, bagi anda yang memang mempunyai tekad untuk beternak boleh membaca beberapa ulasan mengenai peluang usaha penternakan apa yang boleh di jalankan saat ini dengan mudah dan tentunya modal yang sedikit. Langsung saja ini dia rujukan dari kami untuk anda.

Peluang Usaha Perniagaan Ternakan Yang Menjanjikan

1. Beternak Burung Puyuh

Beternak burung puyuh merupakan perniagaan yang cukup menjanjikan dengan modal awal yang tidak terlalu besar. Burung puyuh di ternak untuk di ambil telurnya kerana memang burung yang satu ini menghasilkan telur puyuh yang banyak di konsumsi masyarakat Indonesia pada umumnya. Beternak burung puyuh di perlukan kepakaran yang khusus dan perhatian yang lebih kerana burung ini gampang stres apabila kurang mendapat perhatian.

2. Beternak Ayam Potong

Peluang usaha penternakan kedua yang boleh di jalankan ialah usaha ternak ayam potong, kita tentunya mengetahui bahawa daging ayam merupakan daging yang sering di pengambilan saat ini, walaupun daging ayam lebih banyak di cari dari pada daging lembu atau kambing.

3. Beternak Itik atau Bebek

Peluang usaha beternak itik atau itik cukup mudah di jalankan bahkan lebih mudah dari pada beternak ayam potong. Namun untuk hasil yang di dapatkan cukup menggiurkan kerana selain dagingnya yang boleh di ambil, itik juga boleh menghasilkan telur itik untuk bahan utama telur masin. Jadi jangan sia-siakan kesempatan emas ini.

4. Beternak Kambing

Kambing merupakan haiwan herbivor yang banyak sekali di dapati terutama di luar bandar. Beternak kambing cukup menjanjikan terlebih jika anda memilih kambing jenis kambing etawa. Kambing etawa merupakan kambing yang menghasilkan susu etawa yang mempunyai pemakanan lebih baik daripada susu lembu. Selain susunya yang dapat di ambil, kambing etawa juga boleh di ambil dagingnya.

5. Beternak Sapi

Untuk lembu sendiri di bedakan menjadi 2 jenis, yakni lembu potong dan juga lembu tenusu. Nah bagi anda yang ingin memulakan usaha ternak sapi sebaiknya memikirkan terlebih dahulu jenis lembu apa yang ingin anda ternak. Untuk harga tentunya lembu tenusu lebih mahal dari pada sapi potong, namun bagi pemula kami syorkan untuk memulakan usaha sapi potong mengingat jauh lebih mudah di jalankan ketimbang lembu tenusu.

Sebenarnya masih banyak lagi jenis haiwan yang boleh anda ternakan, namun kelima haiwan di atas merupakan jenis haiwan yang paling menguntungkan untuk di ternak saat ini. Demikianlah yang dapat kami kongsikan kepada pembaca, semoga Peluang Usaha Perniagaan Ternakan Yang Menjanjikan dapat bermanfaat untuk kita semua dan menjadi sumber inspirasi.

Peluang Usaha Bisnis Penggembalaan yang menjanjikan Rating: 4.5 Diposkan Oleh: iik usahawan