Beberapa Tips Sukses Ala Bob Sadino Yang Harus Anda Ketahui

Tips Sukses Ala Bob Sadino - Bagi seorang usahawan, Bob Sadino menjadi motivator yang membangkitkan semangat dalam menjalankan usaha dan berkongsi pengetahuan tentang dunia perniagaan kepada semua orang terutama dunia usaha dengan modal kecil. Namun sebelum kami membahagikan tips berjaya wirausaha ala Bob Sadino, ini dia beberapa perkara yang perlu anda tahu mengenai Bob Sadino.

Nama asal dari Bob Sadino adalah Bambang Mustari Sadino, lahir di Bandar Seri Begawan pada tanggal 9 Maret 1933 dan meninggal di Jakarta di awal tahun 2015 tepatnya 19 januari 2015 di umur 81 tahun. Bob Sadino adalah pengusaha sukses asal Indonesia yang berniaga di bidang penternakan dan makanan. Bob Sadino merupakan pemilik dari Kemfood dan Kemchick yang mana sudah terbukti menuai kejayaan.

Tips Sukses Ala Bob Sadino
Tips Sukses Ala Bob Sadino
Bob Sadino di kenal sebagai orang dengan gaya berpakaian yang nyetrik, dimana Beliau sering menggunakan kemeja lengan pendek dengan seluar pendek sehingga kelihatan nyantai dan hal tersebut menjadi ciri khasnya. Bob Sadino merupakan salah satu pengusaha dengan gaya bicara yang khas walaupun terkenal dengan "dungu" nya dalam menjalankan perniagaan, seperti kata "Tetaplah goblok, jadilah kaya, be entrepreneur, gajilah orang pintar". Lalu apa saja sih tips sukses ala Bob Sadino? simak saja 15 tips ala Bob Sadino yang telah kami ulas di bawah ini.

15 Tips Sukses Ala Bob Sadino Yang Harus Anda Ketahui

1. Harus Berani Bermula
Banyak orang yang hanya berangan-angan dalam berniaga, namun tidak bernai memulakannya. Apabila itu yang selama ini anda lakukan maka berani lah memulakan usaha dari sekarang. Takut memulakan usaha menghalang anda menjadi orang berjaya.

2. Realisasikan Idea Secara Maksimal
Setiap orang mempunyai impian dan potensi masing-masing, hanya saja banyak orang yang tidak pernah cuba untuk menggali potensi yang ada pada dirinya. Impian yang ada harus di realisasikan agar terwujud, ada pepatah yang mengatakan "idea-idea kecil yang terlaksana jauh lebih baik dari pada idea-idea besar tapi belum didedahkan.

3. Jangan Terlalu Banyak Analisis
Bob Sadino merupakan ahli perniagaan yang tidak terlalu bergantung kepada analisis di saat memulakan usaha. Banyak calon usahawan yang takut memulakan usaha kerana pendapatan yang di hasilkan tidak pasti (kurang) atau bahkan mengalami kegagalan. Inilah yang menghalang, kuncinya hanya "JUST DO IT" dimana pendapatan yang kita dapatkan bergantung hasil kerja keras dan usaha kita.

4. Bermimpi Besar
Seorang usahawan itu harus mempunyai mimpi yang besar di dalam hatinya, seperti halnya dalam filem Sang Pemimpi yang mana kekuatan mimpi menjadi dorongan dan pembakar semangat dalam meraih impian dan cita-cita.

5. Jangan Ingin Serba Cepat (Segera)
Saat ini kita memasuki zaman yang serba segera, mulai dari makanan, minuman, kerjaya dan pendapatan. Apa-apa yang di dapatkan secara segera pasti tidak baik, sebagai contoh saat ini banyak orang yang terkenal segera kerana mengikuti acara pencarian bakat di televisyen, namun ia hanya bertahan sebentar dan manusia yang di hasilkan bukanlah manusia dengan watak yang tangguh.

6. Berfikir Positif
Dalam memulakan usaha anda harus berfikir yang positif, jangan pernah ragu atau bahkan pesimis kerana hal tersebut boleh mendatangkan kegagalan. Gagal bukan bererti menyerah, namun gagal harus berani bangkit lagi. Thomas Alfa Edison seorang penemu bola lampu pernah mengalami kegagalan sebanyak 999 kali dalam eksperimen tersebut, tetapi kerana terus berfikir positif Ia berjaya mencipta bola lampu yang sama-sama kita nikmati saat ini.

7. Jangan Terpaku Dengan Pendidikan
Alasan mengapa banyak orang yang gagal berjaya baik dalam bekerja dan berniaga kerana latar belakang pendidikan yang minimum atau bahkan tidak pernah bersekolah, namun hal tersebut tidaklah sepenuhnya benar. Kenyataanya banyak orang yang boleh berjaya walaupun latar belakang pendidikannya minimum. Kadang kala orang berjaya walaupun tidak sesuai dengan bidang pendidikannya.

8. Bekerja Sama
Manusia merupakan makhluk sosial yang tidak dapat hidup sendiri tanpa bersosialiasi dengan orang lain. Dalam berniaga juga sama, anda harus pintar-pitar bekerja sama dengan orang yang tepat. Tidak ada orang yang berjaya yang boleh berjaya dari hasil kerja kerasnya sendiri, di balik kejayaan pasti ada orang lain yang membantu walaupun itu secara tidak langsung.

9. Fokus
Fokus dalam satu bidang usaha lebih baik dari pada menjalankan banyak usaha namun tidak boleh fokus. Jangan terburu-buru ingin cepat kaya dengan memulakan banyak usaha secara serentak, lebih baik menumpukan perhatian dengan satu usaha kerana hasilnya lebih memuaskan.

10. Tahu Mengenai Keusahawanan
Sebelum memulakan usaha paling tidak anda tahu target dari usaha anda, jangan sampai saat terjun ke dunia usaha tersebut anda tidak mengetahuinya sama sekali. Kita ingin memasarkan suatu produk tetapi tidak mengetahui target pasaran dari produk tersebut. Jadi, paling tidak kita harus mengetahui tentang usaha tersebut walaupun sedikit.

11. Peduli Konsemen
Bob Sadino ialah ahli perniagaan yang memperdulikan pelanggannya, mulai dari perkhidmatan hingga balas atau masukkan. Jadikanlah kritikan entah dalam bentuk masukkan maupun ejekan sebagai sarana pembangunan dan penambahbaikan usaha anda.

12. Utamakan Kualiti
Bob Sadino sangat memperhatikan kualiti dari produk yang di hasilkan kerana Beliau tidak ingin mengecewakan pelanggan dengan produk yang abal-abal. Begitu pula dengan kita, hadirkan produk yang berkualiti, maka kejayaan akan datang dengan sendirinya.

13. Jangan Menyerah
Saat anda merasa gagal dalam menjalankan usaha jangan sampai anda menyerah begitu saja. Jadikan kegagalan sebagai landasan menuju kejayaan, dengan kegagalan itupun anda mempunyai pengalaman agar tidak mengulangi kesalahan yang sama. Baca: Punca Kegagalan Wirausaha dan Penyelesaian

14. Sentiasa Mengingati Allah
Dalam Surah Al An'aam ayat 162, Allah ber-Firman: "Sesungguhnya Shalatku, Ibadahku, Hidupku dan Matiku hanya untuk Allah semata". Jadi, apa-apa yang kita lakukan harus selalu mengingat Allah agar bernilai ibadah.

15. Kerja Keras dan Kerja Cerdas
Kenapa ramai orang yang belum berjaya walaupun sudah bekerja keras? mungkin jawapannya kerana kerja keras tidak dibarengi dengan kerja bijak. Sebagai contohnya, anda bekerja keras untuk mengejar target pendapatan di bulan agustus, semua telah anda lakukan tetapi anda melupakan strategi promosi di bulan-bulan sebelumnya. Maka sasaran anda di bulan agustus tidak akan dipenuhi kerana anda telah melupakan strategi promosi, jadi selain bekerja keras anda harus bekerja bijak.

Demikianlah  tips dari Bob Sadino yang dapat kami kongsikan, sebenarnya masih banyak lagi tips dari Bob Sadino. Terimakasih atas kunjungan anda, semoga Tips Sukses Ala Bob Sadino bermanfaat.

Beberapa Tips Sukses Ala Bob Sadino Yang Harus Anda Ketahui Rating: 4.5 Diposkan Oleh: iik usahawan