Tips Tukar Demotivasi menjadi Motivasi Menuju Kejayaan

Demotivasi adalah sebuah perasaan lelah, menyerah, ingin berhenti yang meneutralkan motivasi, semangat, keghairahan dan passion anda yang saat ini sedang sangat diperlukan oleh perniagaan anda untuk berkembang. Dia boleh muncul pada bila-bila saja. Maka jika saat ini anda sedang terperangkap di dalamnya, yakinlah bahawa anda boleh mengubah tenaga negatifnya menjadi positif untuk mengantarkan anda ke arah kejayaan. Berikut beberapa mentaliti yang akan membantu anda mengelakkan dan mengubah demotivasi menjadi sebuah motivasi. Good luck ;-)

Tukar Demotivasi menjadi Motivasi
Tukar Demotivasi menjadi Motivasi
1. Positive Thinking

Bagi anda yang menyedari bahawa anda saat ini tengah berada di masa demotivasi, maka segeralah berfikiran positif agar demotivasi tidak membuat anda berhenti. Fikiran positif mampu membuat anda tetap tenang dan berfikir jernih dalam mengambil keputusan.

2. Berharaplah Sewajarnya
Di awal, elakkan harapan yang terlalu muluk. kerana harapan yang tinggi tanpa adanya realiti hanya akan membuat anda kembali terpuruk untuk kesekian kalinya. Anda akan sangat mudah untuk dipengaruhi perkara negatif jika anda sudah dalam keadaan demotivasi akut.

3. Keyakinan dan Keinginan dari Dalam Diri

Anda perlu membangkitkan keyakinan, semangat baru dan perubahan dari dalam diri anda. Besarkan jiwa anda dan berikan keyakinan bahawa anda mampu mengubah tenaga negatif dalam diri anda menjadi suatu tenaga positif yang mampu memberikan suatu kesan perubahan besar. Kuncinya ada di dalam diri anda. Sia-sia saja apabila anda bergantung kepada buku-buku motivasi tetapi anda sendiri tidak mempunyai keinginan yang kuat untuk berubah.

4. Menceritakan Keluh Kesah

Tidak semua masalah boleh diceritakan pada setiap orang. Bahkan pada orang yang paling anda percaya. Namun secara psikologis, bercerita mampu mengurangkan kemurungan sehingga 20% walaupun orang yang anda ajak bercerita tidak memberikan timbal balik apa-apa.

5. Merubah Pemikiran

Apabila anda sudah tenggelam jauh dalam perasaan Demotivasi dan tidak dapat keluar, saya sangat menyarankan anda untuk mengubah fikiran anda. Fikirkan bahawa anda boleh merubah kekurangan anda menjadi suatu kelebihan yang tidak pernah anda bayangkan.

6. Memahami Diri Sendiri

Ini adalah perkara terpenting dan nyatanya paling susah. Mungkin tidak perlu masa yang lama untuk memahami siapa anda. Tetapi untuk menjadikan ia meresap dan diingat, itulah yang paling susah. Mintalah nasihat kepada orang yang anda percaya.

7. Bebaskan Diri Anda

Jika anda mempunyai masalah, sekecil apapun, maka segera carilah jalan keluar. Bukan hanya sekadar membuang masa untuk memikirkannya sahaja. Bebaskan diri dari masalah secepat mungkin. Semakin anda jauh dari mereka maka anda akan terhindar dari demotivasi.

8. Menonton Filem Inspiratif

Filem motivasi boleh meninggalkan impact yang besar bagi penontonnya. Apalagi jika mereka merasa related. Saya cadangkan "The Billionaire" bagi anda. Di filem ini, anda akan melihat perjuangan seorang Ittipat dalam meraih kejayaan, bermula dari pemuda kaya-kemudian dililit hutang-hingga menjadi pengusaha kaya lagi.

9. Kalahkan Rasa Takut

Rasa takut memang wajar. Dia ada di dalam diri manusia. Namun jika ketakutan anda berlebihan, maka hentikanlah. Sedikit quote dari Will Smith dalam Filem After: "Fear is not real. The only place that fear can exist is in our thoughts of the future. It is a product of our imagination, causing us to fear things that do not at present and may not ever exist. That is near insanity. Do not misunderstand me danger is very real but fear is a choice ". Rasa takut itu tidak nyata, dia hanyalah product dari imaginasi manusia yang menyebabkan ketakutan atas hal-hal yang mungkin tidak terjadi. Rasa takut adalah sebuah pilihan. Anda mempunyai pilihan untuk tidak takut padanya.

10. Ambil Masa Cuti

Jika anda sudah bekerja selama 3 bulan berturut-turut tanpa mengambil hari cuti kecuali hari Ahad, maka ambil masa cuti singkat 2-3 hari sebelum hari minggu. Kerana bercuti akan meningkatkan kualiti tidur serta ketenangan baru dalam diri anda.

Semoga anda selalu terhindar dari demotivasi.

Tips Tukar Demotivasi menjadi Motivasi Menuju Kejayaan Rating: 4.5 Diposkan Oleh: iik usahawan