Cara Budidaya Tanaman Sayuran dengan Teknik Hidroponik

Penanaman Tanaman Sayuran - Menanam sayur-sayuran boleh dilakukan di laman rumah bahkan dilahan sempit sekalipun. Teknik yang biasa digunakan dalam melakukan tanam di rumah adalah pola tanam hidropik. Cara penanaman menanam sayurang dengan sistem hidroponik tidak susah kok untuk dipelajari.

Kali ini kami akan berkongsi mengenai teknik penanaman tanaman sayur-sayuran dengan menggunakan pola Hidroponik. Teknik hidroponik ini dibezakan menjadi tiga, yaitu:

Cara Budidaya Tanaman Sayuran dengan Teknik Hidroponik
Cara Budidaya Tanaman Sayuran dengan Teknik Hidroponik
1. Kultur Air

Teknik kultur air ini sudah ratusan tahun digunakan, iaitu bermula pada abad ke-15 oleh bangsa Aztec. Mereka menggunakan sebuah kaedah ini di mana tanaman ditanam pada media tertentu tidakmenggunakan tanah. Akan tetapi media tempat mereka menanam tersebut juga mengandungi unsur hara yang diperlukan oleh tanaman sehingga tanaman juga dapat menyerap unsur hara tersebut walaupun tanpa media tanah.

2. Kultur agregat sebagai salah satu penanaman tanaman sayuran

Media tanam yang satu ini dari batu kerikil, pasir, dan sebagainya. Akan tetapi media tanam tersebut ini haruslah dibersihkan dahulu sebelum digunakan untuk media tanam. Cara memberikan nutrisi pada tanamannya adalah dengan mengalirinya menggunakan air yang mengandungi nutrisi yang sudah diletakkan di dalam bekas.

3. NFT (Nutrient Film Technique)

Suatu Media cara menanam sayuran hidroponik yang sudah digunakan dalam teknik NFT ini dengan menggunakan sebuah "longkang" yang terbuat dari logam tipis yang tahan karat. Kemudian pada longkang tersebut akan dialiri air yang sudah mengandungi nutrisi yang diperlukan oleh tanaman.

Perlu anda tahu bahawa ada beberapa faktor penting yang akan mempengaruhi tercukupi atau tidaknya nutrisi yang diperlukan oleh tanaman yang ditanam dengan sistem hidroponik, diantaranya:

Unsur Hara atau Pemakanan

Cara menanam sayuran hidroponik agar hasilnya maksimum jelas harus memperhatikan nutrisi yang diperlukan oleh tanaman. Nutrisi jelas sangat penting bagi tanaman yang ditanam secara hidroponik agar tanaman bisa tetap hidup dan tumbuh.Untuk membuat larutan unsur hara atau nutrisi ini, anda boleh membuatnya dengan cara melarutkan garam pupuk ke dalam air.

Selain dua perkara tersebut, anda juga harus memberi perhatian kepada bekalan air serta oksigen dalam sistem hidroponik yang anda lakukan supaya tanamannya boleh tumbuh secara maksimum. Demikian penjelasan tentang Teknik penanaman tanaman sayur-sayuran dengan Hidroponik, anda boleh membuat kebun sayur-sayuran sendiri di tanah atau pekarangan rumah yang sempit sekalipun. Semoga maklumat dan tips penanaman tanaman tadi bermanfaat untuk anda.

Cara Budidaya Tanaman Sayuran dengan Teknik Hidroponik Rating: 4.5 Diposkan Oleh: iik usahawan