Keuntungan Budidaya Ternak Itik Petelur

Penanaman ternak itik petelur - Permintaan ternakan itik di bandar-bandar besar di Indonesia dari tahun ketahun memang kian meningkat. Sebab telur itik ini boleh diolah untuk pelbagai makanan dan minuman seperti kek dan banyak di pakai untuk martabak telur. Untuk itu, peluang perniagaan tersebut seharusnya boleh dijadikan sebagai alasan utama dalam menekuni penanaman itik petelur.

Seperti cara penanaman itik pedaging dan itik peking, itik petelur ini juga memerlukan kolam untuk tempat bermain. Sebab berenang adalah salah satu sifat perilaku ternakan itik dengan alami dan akan membantu perkembangan dan juga pertumbuhan itik. Adapun itik petelur ini lebih baik ditanam dengan system kandang atau dengan cara mengembala itik petelur tapi dengan tempoh pengembalaan yang tidak boleh lebih dari 3 jam per hari.

Ternak Itik Petelur
Ternak Itik Petelur
Adapun keuntungan penanaman ternak itik petelur hingga sekarang ini masih menjadi pilihan. Sebab mempunyai daya tahan yang lumayan tinggi dari serangan penyakit, termasuk virus flu burung. Di samping itu, ternakan itik petelur juga mempunyai beberapa kelebihan yang pertama dari segi penyelenggaraan, penanaman itik memang lebih mudah berbanding dengan ternakan ayam.

Dan dari segi makanan, banyak bahan yang boleh dijadikan untuk makanan campuran dengan pekat. Contohnya seperti katul, karak nasi, jagung, roti yang sudah tamat tempoh, krupuk tamat, menir dan lain-lain. Tidak hairanlah, jika catuan di satu kawasan ladang, berbeza dengan kawasan yang lain. Justeru, dengan ketepatan strategi mengolah makanan yang berpotensi setempat, maka akan sangat menguntungkan bagi penternak itik telur.

Dan untuk merawat itik petelur boleh pula dengan pemberian makanan yang berupa katul 40%, tepung ikan 10%, nasi aking10%, dan selebihnya selebihnya hijau-hijauan misalnya seperti sayur kangkung maupun daun pepaya. Dan dengan komposisi makanan ini rata-rata penternak ini dapat menghasilkan pengeluaran telur hingga 60% untuk setiap harinya.

Banyak penternak yang mengatakan bahawa keuntungan penanaman ternak itik petelur ini lumayan besar. Adapun strategi yang perlu dilakukan iaitu dengan diselidiki dengan cara pengeluaran makanan dengan cara penyusunan makanan dengan bahan yang murah namun tetap mencukupi keperluan kalori atau protein itik petelur.

Keuntungan Budidaya Ternak Itik Petelur Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Unknown